Zmysły węchu i smaku a COVID-19
Fot. archiwum / nowe media

Wiemy już z całą pewnością, że COVID-19 może nieść ze sobą takie objawy jak utrata smaku i węchu. I choć większość ozdrowieńców szybko odzyskuje utracone zmysły, są tacy, którzy przez długi czas zmagają się z upośledzeniem lub zmianą odczuwania wrażeń węchowych. Do tego stopnia, że czekolada pachnie jak szlam, a  woda z kranu cuchnie zepsutym mięsem. Zmysły smaku i węchu – choć nie są najważniejsze – pozwalają nam odczuwać przyjemność jedzenia.

A co się dzieje, kiedy przestają funkcjonować i jak to się dzieje, że kubki smakowe nie działają, a nos nie wyczuwa zapachów? I czy jest różnica, gdy tracimy węch i smak podczas zwykłego przeziębienia i kataru, czy z powodu koronawirusa.

Agnieszka Lipska rozmawiała na ten temat z laryngologiem dr. Wojciechem Domką – prezesem Okręgowej Izby Lekarskiej w Rzeszowie.

Oceń ten artykuł
(3 głosów)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj