Jeżdzą po kraju i radzą rolnikom
fot. B.Kozłowska

Do produkcji zdrowej żywności przekonywał rolników z powiatu lubaczowskiego prof. Mirosław Miller. Jeden z twórców projektu Zielona Dolina Żywności i Zdrowia z Wrocławia uważa, że przyczyną wielu chorób jest zła dieta. Przyszłością - jego zdaniem - będzie tzw. żywności funkcjonalna czyli prozdrowotna. Zawiera podwyższoną ilość składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, to np. chleb z selenem czy sok z marchewki wzbogacony witaminą C.

Uczestniczący w spotkaniu rolnicy wskazywali na niskie ceny owoców i zalew tańszych produktów np. fasoli z Chin. Dodają jednak, że niektóre rady profesora są cenne, np. łączenie w grupy producentów, aby zaoferować klientom kompleksową ofertę produktów.

Kilka miesięcy temu podobne spotkanie odbyło się w powiecie przeworskim, efektem jest współpraca w dziedzinie produkcji serów i jagody kamczackiej. Projekt Zielona Dolina realizują naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu wraz z rolnikami i przedsiębiorcami.

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Artykuły powiązane

  • 22 Sty, 2021
    ŚDS w Gaci
    ŚDS w Gaci
    Środowiskowy dom Samopomocy dla 20 osób otwarto w miejscowości Gać w powiecie przeworskim. Na razie na zajęcia przychodzi kilkanaście osób,...
  • 20 Sty, 2021
    Pomoc z PCK
    Pomoc z PCK
    Rodziny i osoby samotne o niskich dochodach z powiatów: łańcuckiego i przeworskiego mogą otrzymać pomoc żywnościową z Polskiego Czerwonego Krzyża....
  • 19 Sty, 2021
    Dojrzałość – wystawa Muzeum Rzemiosła w Krośnie
    Dojrzałość – wystawa Muzeum Rzemiosła w Krośnie
    Fotografie, sprzęty gospodarstwa domowego, wyposażenie restauracji, warsztatu krawieckiego, a także zaimprowizowany piknik w plenerze. To niektóre elementy wystawy „Dojrzałość” prezentowanej...

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj