Ruszyło świąteczne gotowanie
Fot. M. Cynkar

Polacy przywiązani są do tradycji co daje znać o sobie na świątecznym stole — jednak w opinii kucharzy zamku w Krasiczynie tradycyjne potrawy nie mają obecnie tego samego smaku co kilkaset lat temu. Na stole to samo — smak inny.

Na degustacji świątecznych specjałów w zamku wyjaśniano, że inny smak tradycyjnych potraw bierze się z innej niż kiedyś jakości produktów i zastosowania innych metod ich przyrządzania co w przypadku obróbki na przykład termicznej ma zalety, a już w przypadku dzisiejszych produktów pewne wady. Nie mniej jednak tradycja na talerzu cieszy oko i nadal pobudza zmysły smaku. W zamku w Krasiczynie byli jego właściciele preferowali ryby hodowane w parkowym stawie oraz dziczyznę. Dzisiejsi kucharze czerpią z dawnych przepisów, ale nie odżegnują się od postępu. Przygotowując na przykład desery stosują technologię molekularną.

Oceń ten artykuł
(0 głosów)
Etykiety

Artykuły powiązane

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj