Kolejna książka po warsztatach kulinarnych w Kolbuszowej
Źródło: pixabay.com

Czwartą już książkę kucharską wydało Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Taki jest efekt organizowanych w skansenie cyklicznych warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Babcię Janinę, czyli Janinę Olszowy.

Podczas prowadzonych przez nią zajęć uczestnicy poznawali potrawy kuchni lasowiackiej. Najnowsza publikacja pt."W głąb kuchni" zawiera kilkanaście receptur na przysmaki z kapusty. Są m.in. przepisy na gołąbki, bigosy, pierogi i łazanki, które przygotowali uczestnicy ubiegłorocznych warsztatów kulinarnych. Opatrzono je uwagami i poradami pani Janiny Olszowy. Całości dopełnia tekst dr Izabeli Wodzińskiej, która zabiera czytelników w głąb staropolskiej kuchni i opowiada o popularności kapuścianych potraw w jadłospisie szlacheckim.

Wcześniejsze książki kucharskie - wciąż dostępne na rynku księgarskim - to "Nasze kasze" z przepisami na potrawy a kaszy i "Grochem o Kuchnię" na potrawy z grochu.

Oceń ten artykuł
(1 głos)

Artykuły powiązane

  • 13 Sty, 2021
    „Muzea na wolnym powietrzu. Antycypacje”
    „Muzea na wolnym powietrzu. Antycypacje”
    Książka „Muzea na wolnym powietrzu. Antycypacje” to najnowsza publikacja Muzeum Kultury Ludowej w Kolbuszowej. Okazją do rozważań na temat przyszłości...
  • 11 Sty, 2021
    Wybory w gminach Tarnowiec i Cmolas
    Wybory w gminach Tarnowiec i Cmolas
    4 osoby wystartują w przedterminowych wyborach wójta gminy Tarnowiec w powiecie jasielskim. Głosowanie odbędzie się 24 stycznia. Wybory zarządzono w...
  • 05 Sty, 2021
    Kolbuszowa – bulwary nad Nilem
    Kolbuszowa – bulwary nad Nilem
    W Kolbuszowej powstają bulwary nad Nilem. Jak informuje magistrat - rozpoczęły się prace od strony mostu do ulicy Narutowicza. Na...

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj