Ekonomista K. Kaszuba o przyczynach wzrostu cen
fot. M.Maśniak

Praca, koszty energii, a także pośrednicy mają największy wpływ na wzrost cen - uważa dr Krzysztof Kaszuba ekonomista Rzeszowskiego Oddziału Polskiego Towarzystwa Ekonomicznego w Rzeszowie. Susza jest przejściowym elementem zwyżki cen produktów żywnościowych. Nasz gość podkreśla, że oprócz pieczywa odczujemy także w portfelach wzrost cen nabiału i mięsa. Natomiast już teraz odczuwamy duży spadek cen cukru, co ma związek między innymi ze zmianami nawyków żywieniowych ludzi.

Zdaniem rzeszowskiego ekonomisty nie ma jednak obaw o zastopowanie wzrostu gospodarczego poprzez ograniczenie konsumpcji Polaków. Na rynek dochodowy ludzi wpływają bowiem duże środki finansowe z programów 500 plus czy 300 plus i one są gwarantem dalszej konsumpcji Polaków .

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Artykuły powiązane

1 komentarz

  • Jnausz 21 Sie, 2018

    Z wypowiedzi bohatera audycji zrozumiałem, że dzięki programom 500+ i 300+ nie grozi na zastopowanie wzrostu gospodarczego. Idąc dalej tokiem myślenia naszego bohatera jakbyśmy zamienili programy 500+ i 300+ na 5000+ i 3000+ to dopiero wtedy gospodarka ruszyłaby z kopyta. Takie to proste a nikt na to nie wpadł.

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj