Uświadamiają jak być bardziej eko
fot. pixabay.com

Świadomość ekologiczna polega także we wspieraniu rodzimych wytwórców zdrowej żywności - uważają członkowie Stowarzyszenia Form Różnych w Łańcucie, którzy realizują projekt "Bardziej świadomi, bardziej eko".

Zachęcają oni do kupowania żywności nieprzetworzonej u rolników ekologicznych. Zdaniem Dagmary Kitler prowadzącej warsztaty ekologiczne poświęcone zdrowej żywności, zamiast kupować w zimie importowane pomidory warto sięgnąć po rodzime marchewki, buraczki czy kapusty.

Można też samodzielnie wypiekać chleb na zakwasie i cieszyć się ze dostarczamy organizmowi naturalną pozbawioną środków chemicznych żywność.

Pomysłodawcy projektu chcą edukować nie tylko w zakresie ekologicznej żywności, ale także naturalnych samodzielnie robionych kosmetyków i środków czystości.

Projekt "Bardziej świadomi, bardziej eko" realizowany jest w Łańcucie z grantów Fundacji Orlen. Potrwa do maja 2020 roku.

Oceń ten artykuł
(1 głos)

Artykuły powiązane

  • 25 Sty, 2021
    Samorządy a zanieczyszczenie powietrza
    Samorządy a zanieczyszczenie powietrza
    Dopłaty do wymiany pieców węglowych na ekologiczne, monitoring i edukacja. Takie m.in. działania podejmują podkarpackie samorządy w trosce o czyste...
  • 20 Sty, 2021
    Pomoc z PCK
    Pomoc z PCK
    Rodziny i osoby samotne o niskich dochodach z powiatów: łańcuckiego i przeworskiego mogą otrzymać pomoc żywnościową z Polskiego Czerwonego Krzyża....
  • 18 Sty, 2021
    Pies przywiązany do hydrantu
    Pies przywiązany do hydrantu
    Policjanci z Łańcuta uratowali przed zamarznięciem psa przywiązanego do hydrantu. Do zdarzenia doszło w miniony piątek wieczorem w gminie Białobrzegi....

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj