Dr W. Jastrzębska o rosnących cenach
Fot. pixabay.com

Wzrost cen żywności jest coraz bardziej odczuwalny. Dotyczy to zwłaszcza masła, Kostka kosztuje już ponad 6 zł. Jest to spowodowane niedoborem mleka na rynku po uwolnieniu kwot mlecznych a także zwiększonym popytem eksportowym. Zdaniem ekonomistki dr Władysławy Jastrzębskiej masło nie powinno już drożeć, ale może dojść do poziomu cen w sąsiednich krajach Unii Europejskiej.
Odnosząc się do wysokich cen owoców gość Radia Rzeszów przypomina, że brak krajowej produkcji wynika z wyjątkowo niekorzystnych warunków atmosferycznych w okresie wiosennym. Niedobory rynkowe uzupełniają owoce importowane, ale na zniżkę ich cen nie ma co liczyć, bo regulują to prawa rynkowe.
Dr Jastrzębska zwraca uwagę, że może jeszcze podrożeć wieprzowina i jej przetwory. Ma to związek z pewną prawidłowością w tej produkcji, objawiającą się naprzemiennymi cyklami opłacalności i jej braku.
Gość Radia Rzeszów zauważa, że prognozy inflacji podawane przez NBP i GUS się różnią i oscylują od 2,5 do ponad 3,5 proc. Wyższa stopa inflacji oznacza zwiększone wpływy do budżetu państwa, ale równocześnie kłopoty finansowe najmniej zarabiających obywateli.

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Artykuły powiązane

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj