Dr W. Jastrzębska o rosnących cenach masła i jajek
fot. Archiwum

Ceny jaj rosną i nic nie wskazuje że w najbliższym czasie potanieją. To skutek między innymi likwidacji całych partii tego produktu po skażeniu substancją odkażającą kurniki w krajach Beneluxu i Niemiec. Nasze jaja trafiają więc do zagranicznych konsumentów.

Zdaniem ekonomistki dr Władysławy Jastrzębskiej z Uniwersytetu Rzeszowskiego na wzrost cen jaj należy patrzyć nie tylko przez pryzmat konsumentów ale i producentów. Zmniejszona podaż jaj w Europie i popyt na polskie jaja doprowadziły do cen gwarantujących opłacalność tej produkcji w kraju.

Odnosząc się do wysokich cen masła dr Jastrzębska zauważa, że sytuacja powoli się stabilizuje ale nie oznacza to dużego obniżenia cen ale bardziej zrównania w obrębie wspólnego rynku. Ekonomistka z URz uważa, ze stopa inflacji w Polsce dojdzie w tym roku do 2.5 proc jakie założył NB. O tyle jednak spadną nasze realne dochody.

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Artykuły powiązane

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj