Piotr Puchalski: Przepisy blokują rozwój produkcji zdrowej żywności
fot. Anna Kutrzeba

Polski rynek konsumentów żywności ekologicznej rośnie, ale produkcja ekologiczna z powodu ograniczeń prawnych w naszym kraju maleje uważa Piotr Puchalski prezes Podkarpackiej Izby Rolnictwa Ekologicznego, zarazem przewodniczący Rady ds. Rolnictwa Ekologicznego przy ministrze rolnictwa.

Jedną z głównych przyczyn zahamowania rozwoju było zmniejszenie finansowania tej dziedziny oraz wprowadzenie ograniczenie upraw ekologicznych. Jako jeden z przykładów nasz gość wskazał likwidacje dopłat do użytków zielonych, co spowodowało że rolnicy zaczęli rezygnować z hodowli bydła, wyraźnie odczuła to mleczarnia w Jasienicy Rosielnej, której zaczęło brakować mleka do także ekologicznej produkcji.

Zdaniem Piotra Puchalskiego potrzebne są regulacje prawne, które pozwolą na wyrównanie szans pomiędzy rolnikami ekologicznymi w Polsce i innych krajach. W tym roku weszło już rozporządzenie umożliwiające wprowadzenie płodozmianu, co było w ostatnich latach niedozwolone w uprawach ekologicznych.

Kolejnym krokiem ma być dążenie do wprowadzenia premii do rozwoju produkcji zwierzęcej. Producenci ekologiczni z Podkarpacia chcą także utworzenia Instytutu Żywności i Rolnictwa Ekologicznego, które koordynowałoby prace związane z rozwojem produkcji ekologicznej w Polsce Tym tematom miedzy innymi poświęcona będzie X Podkarpackiej Konferencji Rolnictwa Ekologicznego, która o 10 rozpocznie się w Trzcianie koło Rzeszowa.

 

 

 

Oceń ten artykuł
(0 głosów)

Artykuły powiązane

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj