Pięć na sześć skontrolowanych na Podkarpaciu firm cateringowych używało niskiej wartości produkty do przygotowywanych dań, które trafiały do przedszkoli, szkół czy domów opieki. Wykazała to kontrola Państwowej Inspekcji Handlowej.

Inspektorzy wykazali na przykład, że zamiast jogurtu dzieci jadły wyrób jogurtopodobny, a kiełbasa zawierała tylko 23 proc. mięsa zamiast deklarowanych 73.

Oprócz nieuczciwości firm jest taka sytuacja jest także wynikiem tego, że dyrektorzy placówek zawsze wybierają najtańsze oferty.

Inspekcja handlowa na Podkarpaciu w ubiegłym roku nałożyła kary finansowe na kwotę około 140 tysięcy złotych. Ukarano 90 firm cateringowych.

Oceń ten artykuł
(3 głosów)

Artykuły powiązane

  • 22 Sty, 2021
    100 mln złotych z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych
    100 mln złotych z Rządowego Funduszu Inwestycji Lokalnych
    Do 2022 roku zostaną wyremontowane wszystkie drogi wojewódzkie, zniszczone w ubiegłym roku, podczas czerwcowej powodzi. Na ten cel województwo podkarpackie...
  • 19 Sty, 2021
    Dojrzałość – wystawa Muzeum Rzemiosła w Krośnie
    Dojrzałość – wystawa Muzeum Rzemiosła w Krośnie
    Fotografie, sprzęty gospodarstwa domowego, wyposażenie restauracji, warsztatu krawieckiego, a także zaimprowizowany piknik w plenerze. To niektóre elementy wystawy „Dojrzałość” prezentowanej...
  • 18 Sty, 2021
    Drogi na Podkarpaciu
    Drogi na Podkarpaciu
    Zróżnicowanych warunków muszą spodziewać się kierowcy przemierzający nasz region – wynika z komunikatu Podkarpackiego Zarządu Dróg Wojewódzkich. Najwięcej utrudnień napotkamy w Beskidzie i...

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.
Zapoznaj się z Zasadami publikowania komentarzy na stronie radio.rzeszow.pl

Potrzebujesz pomocy? kliknij tutaj